ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Η ευρύτερη περιοχή της Ελάτης, το δασικό σύμπλεγμα στο Περτούλι και τα χωριά του Ασπροποτάμου (αναγνωρισμένη περιοχή Natura) αποτελούν τοπία μοναδικής ομορφιάς και ιδανικό προορισμό για χαλάρωση και δραστηριότητες μέσα στη φύση.

Σκι στο Περτούλι:

To χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου απέχει 7 χλμ. από την Ελάτη.
Σε υψόμετρο 1.170-1.370 μ. διαθέτει πίστα 1400 μέτρων με ένα διθέσιο εναέριο αναβατήρα και 2 παιδικές, (συρόμενοι) 350μ και 200μ και ένα μικρό baby lift 350 μέτρων.
Η πίστα απευθύνεται σε μετρίου επιπέδου σκιέρ και είναι ιδανική για αυτούς που θα δοκιμάσουν για πρώτη φορά. Επίσης διαθέτει 1 πίστα αντοχής, αποστάσεις: 4743 μ. (χωρίς σήμανση).
Τηλέφωνο κέντρου: 2434-091385

Πεζοπορία – Ποδηλασία :

Το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 διέρχεται μέσα από την Ελάτη καθώς επίσης και ένα πλήθος δασικών δρόμων που απλώνονται μεταξύ των χωριών Ελάτης, Περτουλίου και Νεραϊδοχώριου.
Όλοι προσφέρονται για πεζοπορία και ποδηλασία μέσα στα καταπράσινα παρθένα δάση της περιοχής. Πέτρινα γεφύρια, ξεχασμένα μονοπάτια και διαδρομές μοναδικής ομορφίας περιμένουν να τα ανακαλύψετε

Αναρρίχηση:

1 χλμ από την Ελάτη υπάρχει οργανωμένο αναρριχητικό πεδίο (Κόκκινος Βράχος). Ο Κόκκινος Βράχος έχει ύψος 68 μέτρα και υπάρχουν 5-6 αναρριχητικές διαδρομές με δυσκολίες από VI έως VIII με αρνητική κλίση. Επίσης στο αναρριχητικό πεδίο Πύλης υπάρχουν δεκάδες διαδρομές οι οποίες ποικίλουν ως προς το βαθμό δυσκολίας και απευθύνονται τόσο σε αρχαρίους όσο και σε έμπειρους αναρριχητές.

Ορειβασία :

Η Ελάτη αποτελεί τον ιδανικό τόπο για τους λάτρεις της ορειβασίας. Το πλήθος των βουνών, η ποικιλία των διαδρομών και οι επιλογές του βαθμού δυσκολίας είναι μεγάλες. Μερικά από τα βουνά της περιοχής είναι ο Κόζιακας 1900μ υψόμετρο, η Μαρόσα 2060μ, το Αυγό 2150μ, η Μπουντούρα 2070μ, η Νεράϊδα 2145μ, η Κακαρδίτσα 2430μ κ.τ.λ.

Ιππασία :

Στην Ελάτη στη magic sport (δραστηριότητες βουνού magic sport τηλ. 2434-071192) αλλά και στα λιβάδια Περτουλίου (Κερκετιον τηλ. 24340 91208) υπάρχει δυνατότητα να ιππεύσετε άλογα και να περιπλανηθείτε στο δάσος με ή χωρίς οδηγό.

Οδικές διαδρομές:

Ο ορεινός όγκος της Πίνδου διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό διαδρομών από ονειρικές ασφάλτινες ή χωμάτινες διαδρομές για μηχανόβιους (και όχι μόνο) έως δυσπρόσιτους δασικούς για 4Χ4. Με ορμητήριο την Ελάτη μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε τη λίμνη Πλαστήρα, τα Μετέωρα μέχρι και το Μέτσοβο, καθώς επίσης και τους Καλαρρύτες – Συρράκο για τους πιο τολμηρούς.
Για περισσότερες λεπτομέρειες αλλά και διαδρομές πατήστε εδώ ….

Snowmobiles:

Κατά τους χειμερινούς μήνες ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το χιονισμένο τοπίο μέσα από δασικούς δρόμους οδηγώντας o ίδιος snowmobile (Κερκέτιον τηλ. 24340 91208).

Τοξοβολία :

Στα λιβάδια Περτουλίου μπορείτε να συνδυάσετε την ενασχόλησή σας με το άθλημα σε ένα περιβάλλον βγαλμένο από παραμύθι.

Καγιάκ - Rafting :

Στον ποταμό Αχελώο τους θερινούς μήνες δίνεται η δυνατότητα να δοκιμάσετε καγιάκ και rafting.

Κολύμβηση:

Τα παγωμένα ποτάμια της περιοχής προσφέρονται για τολμηρούς κολυμβητές. Στον Ασπροπόταμο, μια ιδανική τοποθεσία για κολύμπι είναι η θέση «γέφυρας του Αλεξίου» στα χωρία Νεραϊδοχώρι και Πύρρα όπου υπάρχουν φυσικές πισίνες βάθους μέχρι και 3 μέτρα. Προσοχή! Τα νερά είναι πολύ παγωμένα και ορμητικά ειδικά το χειμώνα και την άνοιξη. Δοκιμάστε καλύτερα την περίοδο από μέσα Ιουλίου έως και τέλη Αυγούστου όταν η ροή του νερού έχει μειωθεί και τα νερά είναι πιο ζεστά.

Ψάρεμα :

Το ψάρεμα με καλάμι επιτρέπεται σε όλα τα ποτάμια τις περιοχής.

▲ πίσω

Πολιτιστικές εκδηλώσεις

Αντάμωμα Σαρακατσάνων :

Από το 1983 και κάθε τέλος Ιουνίου (το τελευταίο σαββατοκύριακο του μήνα) διοργανώνεται στα περτουλιώτικα λιβάδια το ετήσιο Αντάμωμα των Σαρακατσάνων. Πλήθος επισκεπτών από όλα τα μέρη της Ελλάδος αλλά και του εξωτερικού συγκεντρώνονται για να παρακολουθήσουν τα πολιτιστικά δρώμενα όπως χορούς, αναπαραστάσεις γάμων, προξενιών, γεγονότων και δραστηριοτήτων του νομαδικού βίου κτλ.

Πανηγύρι Αγίας Παρασκευής:

Στις 26 Ιουλίου στο 3ήμερο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στην Πύρα αναβιώνει πληθώρα παραδοσιακών εθίμων.Πανηγύρι στο Ροποτό:

Μεγάλο πανηγύρι γίνεται στο χωριό την τρίτη μέρα του Πάσχα στην εκκλησία της Αγ. Τριάδος. Το αποκορύφωμα της γιορτής για τον επισκέπτη είναι το άκουσμα σπανίων παραδοσιακών πολυφωνικών τραγουδιών από τη Θεσσαλία.

▲ πίσω

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΟΡΕΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ▸