ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Τι να πρωτοδεί κανείς στα Τρίκαλα! Αμέτρητες οι ομορφιές αυτού του τόπου... Ενός τόπου ευλογημένου...


Πρώτος μας σταθμός δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τα Μετέωρα. Ένα μοναδικό κομψοτέχνημα της φύσης, σμιλευμένο θαρρείς από χέρι καλλιτέχνη... Εκεί όπου το θρησκευτικό συναίσθημα συναντά την τελειότητα της φύσης!

Με αφετηρία την Ελάτη υπάρχουν δύο εναλλακτικές διαδρομές να ακολουθήσει κανείς για να προσεγγίσει τα Μετέωρα (που δίνουν δυνατότητα κυκλικής διαδρομής).


ΑΠΟ ΕΛΑΤΗ ΠΡΟΣ ΜΕΤΕΩΡΑ

( 60 ή 70 ΧΛΜ ανάλογα ποιά διαδρομή θα ακολουθήσετε ). ΔΙΑΔΡΟΜΗ : Eλάτη ( κατεύθυνση προς Τρίκαλα ) – Πύλη – Τρίκαλα – Καλαμπάκα – Καστράκι – Μετέωρα . Για την επιστροφή σας παίρνετε κατεύθυνση Ηγουμενίτσα – Μέτσοβο. Η διαδρομή είναι Μετέωρα – Καστράκι – γέφυρα Μουργκάνη , αριστερά για Αμπελάκια – Χρυσομηλιά – λιβάδια Περτουλίου – στρίβετε αριστερά και στα 11 χλμ είναι η Ελάτη.

▲ πίσω


ΕΛΑΤΗ - ΠΕΡΤΟΥΛΙΩΤΙΚΑ ΛΙΒΑΔΙΑ - ΧΩΡΙΑ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ

Τα περτουλιώτικα λιβάδια και τα χωριά του Ασπροπόταμου αποτελούν μετά τα Μετέωρα το σημαντικότερο πόλο έλξης επισκεπτών στο νομό Τρικάλων. Η περιοχή είναι ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA 2000. Η φύση έχει διατηρηθεί αναλλοίωτη με άγρια χλωρίδα και πανίδα. Τα καθαρά νερά των πηγών και των ποταμών (εδώ πηγάζει ο Ασπροπόταμος, ο γνωστός Αχελώος), τα πυκνά δάση από έλατα, οξιές, πεύκα, βελανιδιές και σφένδαμο είναι μοναδικής ομορφιάς. Στα περτουλιώτικα λιβάδια και στο χιονοδρομικό κέντρο μπορείτε να επιδοθείτε στο σκι (ανάλογα με την εποχή), την πεζοπορία, την τοξοβολία, την ποδηλασία MTB, την ιππασία, το snowmobile και πολλές άλλες δραστηριότητες.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ : Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος, το χειμώνα όμως, πριν ξεκινήσετε, καλό είναι να ρωτήσετε στην Ελάτη για την κατάσταση του δρόμου και να έχετε μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες. Με αφετηρία την Ελάτη κατευθύνεστε προς Περτούλι - Νεραιδοχώρι – Δέση – Αγ. Νικόλαος , 10 χλμ. μετά τον Αγ. Νικόλαο στη γέφυρα, κάνετε δεξιά για Μηλιά –Αγ. Παρασκευή. Το τοπίο εδώ είναι μαγευτικό. Ο Ασπροπόταμος στα αριστερά σας σιγοτραγουδά και κάθε εποχή τα χρώματα είναι διαφορετικά. Προορισμός σας το χωριό Καστανιά μετά τον Αμάραντο όπου μπορείτε να σταματήσετε για φαγητό. Φεύγοντας από την Καστανιά ακολουθείτε τη διαδρομή προς Μηλότοπο, γέφυρα Μουργκάνη, τα χωριά Αμπέλια και Χρυσομηλιά και θα φτάσετε στα περτουλιώτικα λιβάδια. Στο τέλος της δρόμου ακολουθείτε πορεία προς Ελάτη ( 11 χλμ ).

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, γνωρίζουμε για εσάς τις καλύτερες διαδρομές! Στη Reception του ξενοδοχείου υπάρχει πλούσιο πληροφοριακό υλικό και χάρτες.

▲ πίσω

ΑΠΟ ΕΛΑΤΗ ΠΡΟΣ ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ ή ΤΑΥΡΩΠΟΥ

( Ελάτη – Κερασιά –γύρος Λ. Πλαστήρα - Ελάτη σύνολο προτεινόμενης διαδρομής 165 χλμ.) Η λίμνη Πλαστήρα είναι η εκδρομή που επιλέγουν πολλοί όταν επισκέπτονται την Ελάτη.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ : Ελάτη ( κατεύθυνση προ Τρίκαλα ) - Πύλη – Παλαιομονάστηρο ( Στο φανάρι δεξιά για Μουζάκι ) – Μουζάκι - Κρυοπηγή και τέλος Κερασιά. Εδώ θα πρέπει να επιλέξετε ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσετε. Μπορείτε να κάνετε το γύρο της λίμνης με αφετηρία το χωριό Κερασιά , συνολικά 55 χλμ. (1,30 με 2 ώρες σε χαλαρούς ρυθμούς ). Ο δρόμος της επιστροφής είναι ο ίδιος.

▲ πίσω

ΕΛΑΤΗ ΔΙΠΛΟΣ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΚΑΡΙΑΣ

Εάν δε θέλετε να απομακρυνθείτε από την Ελάτη υπάρχει μία σύντομη διαδρομή (σύνολο διαδρομής με επιστροφή 1 ώρα), πού θα σας οδηγήσει σε ένα διπλό ασύμμετρο καταρράκτη ( 12 και 2 μέτρων ). Από Ελάτη παίρνετε τον δρόμο προς Βροντερό και με την σειρά συναντάτε Βροντερό – Ξυλοχώρι – Καλόγεροι – Αγ. Προκόπιος και δεξιά προς Κ. Παλαιοκαρία. Λίγο παρακάτω ο κεντρικός δρόμος χωρίζει, εσείς ακολουθήστε τον δρόμο αριστερά προς Κ. Παλαιοκαρυα. Αριστερά σας μουρμουράει ο ποταμός Παλαιοκαρίτης. Μετά την γέφυρα, εάν έχετε 4Χ4 μπορείτε να πάρετε τον δύσκολο χωματόδρομο αριστερά σας, και στα 250-300μ βρίσκεστε στην βάση του παραδοσιακού πέτρινου γεφυριού ( 16ος Αιώνας ) και τον καταρράκτη. Εάν συνεχίσετε την πορεία σας στον κεντρικό ασφαλτόδρομο και δεν στρίψετε στον χωματόδρομο, μετά από 250 μ. θα δείτε αριστερά του δρόμου ένα πλάτωμα και τα σκαλοπάτια που οδηγούν στο πέτρινο γεφύρι πάνω από τον καταρράκτη .

Ο δρόμος της επιστροφής μπορεί να είναι ο ίδιος ή να επιστρέψετε μέχρι τον κεντρικό που έρχεται από τα Στουρναρέϊκα και να τον ακολουθήσετε με κατεύθυνση προς Λογγιές .Αφήνετε αριστερά σας τον δρόμο από όπου ήρθατε ( προς Βροντερό ) και μετά από 2 χλμ. συναντάτε ο κόμβος Τρικάλων – Ελάτης.

Πολλές διαδρομές για το νομό Τρικάλων στην διεύθυνση: 3kala.gr/diadromes

Καλές διαδρομές!

Σημαντική σημείωση : οι παραπάνω διαδρομές είναι προαιρετικές, δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τυχόν λάθη, καιρικές συνθήκες, αλλαγές του οδικού δικτύου κ.λ.π.

▲ πίσω